poniedziałek, 7 września 2020

Buddha bowl: marchewki, kasza bulgur i ciecierzyca



Czyli nasza niedzielna kolacja na szybko i smakowicie: marchewki w curry, kasza bulgur, ciecierzyca ze słoika, sos z twarożku oraz kilka orzechowy i garsc żurawiny. 

3 porcje
Przygotownie 30 minut

6 duzych marchewek
soli 220 g po odsączeniu ciecierzycy
liscie salaty
szklanka (200 ml) kaszy bulgur
150 g twarożku homogenizowanego do niego: sol, pieprz, oliwa i sok z polowy cytryny

maslo, oliwa, sol i pieprz oraz curry
garsc orzechowy u mnie laskowe, garsc żurawiny

Marchewki obieramy, kroimy na plasterki i dusimy chwile na masle/ Doprawiamy sola, pieprzem, curry i pokrywamy woda do polowy wysokości. Dusimy pod przykryciem okolo 20 minut az woda wyparuje. 

Kasze podsmazamy chwile na masle, pokrywamy woda, dodajemy sol i gotujemy 8 minut do miękkości po czym odcedzamy. 

Na talerzu łączymy wszystkie składniki posypujemy orzechami i żurawiną. Pałaszujemy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz