sobota, 19 września 2020

Tarta z czerwona cebula i z orzechami.



Prościutka i smakowita. Zrobiłam ja wczoraj na piątkową kolacje w niecałe 30 minut... no chyba, ze sie samemu robi ciasto to trzeba dodać kolejne 15 minut plus godzine chłodzenia. To zwykle polaczenie kruchego ciasta z karmelizowana czerwona cebula i pierwszymi, jesiennym orzechami. 


4 duze porcje

30 minut przygotowanie 
25 minut pieczenia

250 g kruchego ciasta na masle

4 duże czerwone cebule
garsc orzechów włoskich
oliwa z oliwek
sol, pieprz
4 lyzki cukru kokosowego albo innego ciemnego cukru
50 ml dobrego octu balsamicznego mozna tez pomieszać pol na pol ocet jabłkowy z balsamicznym

listki bazyli do dekoracji, do podania

Cebule kroimy na piorka i podsmażamy na oliwie doprawiając sola i pieprzem - około 10 minut, mieszamy od czasu do czasu. 
W garnku przygotowujemy karmel roztapiajac cukier, gdy zacznie byc płynny i karamelizowac dolewamy ocet... uwaga bardzo ostrożnie, gdyz moze pryskać. Mieszamy i odstawiamy. 

Gdy cebula jest mięciutka wlewamy do niej nasz octowy karmel. Chwile dusimy razem mieszając. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. 

Tak przygotowana cebule wykładamy na nakłute ciasto. 
Pieczemy w 180°C przez około 25 minut. 

Podajemy gorąca z salata. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz