Prościutka i smakowita. Zrobiłam ja wczoraj na piątkową kolacje w niecałe 30 minut... no chyba, ze sie samemu robi ciasto to trzeba dodać kolejne 15 minut plus godzine chłodzenia. To zwykle polaczenie kruchego ciasta z karmelizowana czerwona cebula i pierwszymi, jesiennym orzechami.
4 duze porcje
30 minut przygotowanie
25 minut pieczenia
250 g kruchego ciasta na masle
4 duże czerwone cebule
garsc orzechów włoskich
oliwa z oliwek
sol, pieprz
4 lyzki cukru kokosowego albo innego ciemnego cukru
50 ml dobrego octu balsamicznego mozna tez pomieszać pol na pol ocet jabłkowy z balsamicznym
listki bazyli do dekoracji, do podania
Cebule kroimy na piorka i podsmażamy na oliwie doprawiając sola i pieprzem - około 10 minut, mieszamy od czasu do czasu.
W garnku przygotowujemy karmel roztapiajac cukier, gdy zacznie byc płynny i karamelizowac dolewamy ocet... uwaga bardzo ostrożnie, gdyz moze pryskać. Mieszamy i odstawiamy.
Gdy cebula jest mięciutka wlewamy do niej nasz octowy karmel. Chwile dusimy razem mieszając. Na koniec dodajemy posiekane orzechy.
Tak przygotowana cebule wykładamy na nakłute ciasto.
Pieczemy w 180°C przez około 25 minut.
Podajemy gorąca z salata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz