wtorek, 8 września 2020

Parmentier z lososiem, kurkuma, sezam i chlebowe grzanki w czosnku i w pietruszce.



Czyli nasz dzisiejszy obiad wlasnie zjedzony ale hm ten smaczek... pozostal! Przepis pochodzi najnowszego numeru "Bretons en cuisinie" i jest znakomity. Polaczenie gotowanego łososia z purée ziemniaczanym z kurkuma i wszystko doprawione białym winem, sezamem i grzankami chleba. 


6 porcji
Przygotownie 45 minut
Zapiekanie 15 minut

1,5 kg ziemniaków
600 g lososia bez skory - wybierajcie eko, bez antybiotyków
sol, kurkuma, pieprz
50 g masla
125 ml mleka
125 ml bialego wina kuchennego
dura czerwona cebula
2 lyzki musztardy
sezam do posypania: jasny albo czarny

Na grzanki
3 kromeczki chleba pokrojone w kostke
zielona pietruszka zmiksowana z dużym ząbkiem czosnku i oliwa z oliwek do polania grzanek 

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z sola, kurkuma. Po ugotowaniu doprawiamy pieprzem. Dusimy z masłem i ciepłym mlekiem. Odstawiamy. 

Łososia pokrojonego w gruba kostki gotujemy 10 minut pod przykryciem z białym winem oraz posiekana cebula. Po tym czasie dodajemy 2 lyzki musztardy, sol i pieprz. Odparowujemy kolejne 10 minut. 

Na dno naczynia wykładamy ryba wraz z cebula i sosem, pokrywamy calosc purée ziemniaczanym. 
Zapiekamy 15 minut. 
Grzanki drylujemy w tym samym czasie w piekarniku wraz z ich sosem. 
Przed podaniem ukladamy na wierzchu nasz sezam i grzanki. 
Podajemy gorące! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz