Czyli nasz dzisiejszy obiad wlasnie zjedzony ale hm ten smaczek... pozostal! Przepis pochodzi najnowszego numeru "Bretons en cuisinie" i jest znakomity. Polaczenie gotowanego łososia z purée ziemniaczanym z kurkuma i wszystko doprawione białym winem, sezamem i grzankami chleba.
6 porcji
Przygotownie 45 minut
Zapiekanie 15 minut
1,5 kg ziemniaków
600 g lososia bez skory - wybierajcie eko, bez antybiotyków
sol, kurkuma, pieprz
50 g masla
125 ml mleka
125 ml bialego wina kuchennego
dura czerwona cebula
2 lyzki musztardy
sezam do posypania: jasny albo czarny
Na grzanki
3 kromeczki chleba pokrojone w kostke
zielona pietruszka zmiksowana z dużym ząbkiem czosnku i oliwa z oliwek do polania grzanek
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z sola, kurkuma. Po ugotowaniu doprawiamy pieprzem. Dusimy z masłem i ciepłym mlekiem. Odstawiamy.
Łososia pokrojonego w gruba kostki gotujemy 10 minut pod przykryciem z białym winem oraz posiekana cebula. Po tym czasie dodajemy 2 lyzki musztardy, sol i pieprz. Odparowujemy kolejne 10 minut.
Na dno naczynia wykładamy ryba wraz z cebula i sosem, pokrywamy calosc purée ziemniaczanym.
Zapiekamy 15 minut.
Grzanki drylujemy w tym samym czasie w piekarniku wraz z ich sosem.
Przed podaniem ukladamy na wierzchu nasz sezam i grzanki.
Podajemy gorące!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz