Jedna ze specjalności włoskiej kuchni gościła wczoraj na naszej kolacji. To risotto ze świeżym szczawiem ale z francuskim boczkiem... bo włoskiego nie dostalam, zachwyci was kwaskowatym smaczkiem i wyjątkowo kremowa konsystencja.
3 porcje
Przygotowanie 30 minut
300 ml ryzu arborio
peczek szczawiu
150 g boczku
1 litr bulionu drobiowego
odrobina białego wina
garsc startego parmezanu
maslo
2 lyzki mascarpone
Roztapiamy masło w dużym garnku i dodajemy nasz ryz. Mieszamy az ziarna beda przezroczyste. Podlewamy nasz ryz białym winem i odparowujemy. Gdy wino odparuje dolewamy porcjami bulion i gotujemy nasz ryz okolo 20 minut.
W tym czasie podsmazamy boczek na suchej patelni. Kroimy tez liście szczawiu.
Pod koniec gotowania ryzu (2-3 minuty) dodajemy szczaw do gotującego sie ryzu. Mieszamy, dodajemy starty parmezan i mascarpone.
Podajemy risotto z boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz