poniedziałek, 21 września 2020

Risotto ze szczawiem. Kuchnia włoska.



Jedna ze specjalności włoskiej kuchni gościła wczoraj na naszej kolacji. To risotto ze świeżym szczawiem ale z francuskim boczkiem... bo włoskiego nie dostalam, zachwyci was kwaskowatym smaczkiem i wyjątkowo kremowa konsystencja. 



3 porcje
Przygotowanie 30 minut

300 ml ryzu arborio
peczek szczawiu
150 g boczku
1 litr bulionu drobiowego
odrobina białego wina
garsc startego parmezanu
maslo
2 lyzki mascarpone

Roztapiamy masło  w dużym garnku i dodajemy nasz ryz. Mieszamy az ziarna beda przezroczyste. Podlewamy nasz ryz białym winem i odparowujemy. Gdy wino odparuje dolewamy porcjami bulion i gotujemy nasz ryz okolo 20 minut. 

W tym czasie podsmazamy boczek na suchej patelni. Kroimy tez liście szczawiu. 

Pod koniec gotowania ryzu (2-3 minuty) dodajemy szczaw do gotującego sie ryzu.  Mieszamy, dodajemy starty parmezan i mascarpone. 

Podajemy risotto z boczkiem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz