Przepis pochodzi z najnowszego numeru "Bretons en cuisine" i pomimo swojej prostoty jest znakomity.
Sole, ryby o białym delikatnym miesie kupuje na rynku Lices. To dosc droga ryba, średnio 30 euros za kilogram wiec nie robie jej zbyt czesto ale czasami sie zdarza... Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Bretanii. Olbrzymi kosztuje 1 do 1,5 euro. Krem muślinowy z kalafiora robi sie miksując taki kalafior z dobra wiejska śmietaną, masłem i doprawiając go sola, pieprzem oraz galka muszkatołowa.
Do tego dania znakomicie pasuja pokruszone i zgrilowane orzechy laskowe wraz ze świeżym tymiankiem.
3 porcje
30 minut
Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku - 20 minut.
Orzechy lekko rozbijamy młotkiem do miesa. Grylujemy je na suchej patelni dodając listki świeżego tymianku tak by przeszły jego smakiem.
Oprawione przed sprzedawce sole doprawiamy sola i pieprzem. Smarujemy je rozbełtanymi zoltkiem. W ostatniej chwili będziemy je smażyć na masle przez 5 minut.
Kalafior miksujemy. Do 1 kilograma kalafiora oddalam 100 ml śmietanki i 50 g solonego masla plus pieprz oraz galke muszkatołowa.
Podajemy razem ryba pokryta orzechowa panierka oraz krem muślinowy z kalafiora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz