poniedziałek, 21 września 2020

Bakłażany faszerowane kuskusem, daktylami i granatem.





Cudowne kolacyjne danie, pachnące i latem i jesienia! Dzis Pierwszy dzien jesieni wiec moze sie skusicie...




3 porcje
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie od 1 do 1,5 godziny zależy od wielkości baklazanow. 


3 mniejsze bakłażany przekrojone wzdłuż na połówki, wydrążamy, miąższ zachowujemy.
szklanka kaszy kuskus
duza cebula
zabek czosnku
granat
5-6 suszonych daktyli
ostra papryczka świeża badz w proszku
swieza kolendra
duszy mięsisty pomidor albo 2 mniejsze
oliwa z oliwek
sol, pieprz
ziarenka sezamu

Kasze kuskus zalewamy wrzątkiem tak na 1,5 centymetra powyżej, przykrywamy talerzem na przyklad... i czekamy az napęcznieje. 
Na oliwie dusimy posiekana cebule, czosnek, pokrojony pomidor, daktyle, ostra papryczkę oraz wydrążony miąższ z baklazanow. Po 10 minutach doprawiamy polowa ziaren granatu oraz kolendra, sola i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut. 
Mieszamy nasze warzywa z kasza kuskus z warzywami. 



Baklazany solimy, pieprzymy i napełniamy farszem. 
Ukladamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwa i wlewamy na dno szklanke wody. Pieczemy od 1 do 1,5 godziny w 180°C. 
Pod koniec pieczenia posypujemy sezamem. 

Przed podaniem posypujemy pozostałymi ziarnami granatu oraz kolendra. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz