Czyli kolacyjna zapiekanka. Jeszcze calkiem letnia bo u nas wciaz temperatury dochodza do 30°C.
4 porcje
Przygotowanie i zapiekanie 45 minut
2 spore cukinie albo 3 mniejsze - 500 g
2 duze pomidory - okolo 500 g
250 g mozzarella di buffala
zabek czosnku
2 jajka
200 ml smietany
tymianek
bazylia
sol, pieprz
oliwa z oliwek
odrobina startego parmezanu
Cukinie kroimy na plasterki i podsmazamy je 5 minut na oliwie wraz z czosnkiem.
Kroimy na plasterki ser oraz pomidory.
Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy sola, pieprzem, tymiankiem, bazylia.
W naczyniu do zapiekania ukladamy nasza cukinie, pomidory, i ser - mieszając nasze plasterki.
Pokrywamy calosc śmietaną z jajkami. Posypujemy startym parmezanem i do pieca: 180°C i 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz