piątek, 22 listopada 2019

Łosoś w sosie miodowo-sojowym z porami i fenkulem czyli piątkowy obiad.


 Taki sympatyczny i zdrowy i szybki obiadek byl dzisiaj na naszym, na moim stole. 
Robi sie go w niece 30 minut choc łososia trzeba zamarynować kilka godzin wczesniej. Smaku calosci nadaje marynata i sos na bazie miodu tymiankowego, sosu sojowego i swiezego imbiru. 
Zapraszam!


3 porcje
Przygotowanie 25 minut
Marynowanie minimum 6 godzin ale moze tez byc cala noc. 

3 porcje łososia ekologicznego, bez skory albo tego dzikiego z polowu jak znajdziecie...
3 pory
3 fenkuly
3 lyzki sosu sojowego solonego
3 lyzki dobrego miodu
3 centymetry korzenia imbiru
maslo 30 g
oliwa z oliwek

Łososia marynujemy w sosie z 2 lyzek miodu i sosu sojowego przez minimum 6 godzin, w lodowce. 

Pory przecinamy wzdluz na pol - biale czesci, fenkule przecinamy na połówki albo na grubsze plastry jesli sa duze. 
Te warzywa gotujemy najpierw na parze przez okolo 10 minut - na pol miękko. 

Nastepnie na patelni roztapiamy maslo, dodajemy pokrojony imbir, lyzek sosu sojowego i lyzke miodu i smazymy w tym sosie warzywa okolo 4-5 minut.

Na osobnej patelni, na oliwie smazymy naszego lososia okolo 3-4 minut. 

Podajemy rybe z warzywami i z sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz