czwartek, 21 listopada 2019

Granola: amarantus, żurawina, migdały, goji...


Nowa granola na nadchodzący tydzien tym razem z amarantusem. 

Uprawia sie go juz wszedzie. To roślina znana od ponad 5000 lat. Zawiera ogromne ilosci bialka i żelaza - 5 krotnie wiecej niz szpinak na przyklad! Nie zawiera glutenu wiec mozna ja podawać cierpiącym na wszelkie alergie glutenowe i nietolerancje. Zawiera witaminy z grupy B, A, C i E, spore ilosci błotniak tez. 

Moja dzisiejsza mieszanka to ziarna amarantusa, troche płatków owsianych, purée z migdalow i cale migdały, suszona żurawina, ziarna goji, plastry suszone banan i pestki dyni. Ten slow, 1,5 litra to 8 porcji po 400 kcal. Mozna zjesc mniej lub wiecej. 



200 g amarantusa
60 g płatków owsianych
200 g posiekanych drobno migdalow
3 lyzki purée z migdalow
1 lyzka oleju kokosowego
5 lyzek cieplej wody
2 lyzki syropu z agawy czy klonowego

Te skladniki mieszamy i pieczemy na blasze wyłożonej papierem w 180°C przez 40 minut. Mieszamy podczas pieczenia ze 2 razy. 

Nastepnie dodajemy :
100 g suszonych bananów
5 lyzek suszonej żurawiny
2 lyzek goji i pestek dyni.

Jemy z czym chcemy, mlekiem, jogurtem, twarogiem albo samo. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz