poniedziałek, 4 listopada 2019
Buddha bowl: baklazany, polenta, buraki i fasola and co.
Uwielbiam robic Buddha bowl na kolacje! Tutaj kolejna odslona, troche jesienna wersja.
3 porcje
Przygotowanie 45 minut
2 male baklazany
3 marchewki
3 lyzki startych burakow z lakto-fermentacji albo duzy gotownay burka starty
50 g polenty
sloik bialej fasoli 300 g po odsaczeniu
garsc oliwek
garsc winogron
40 g niesolonych pistacji
1/2 cytryny
2 Zabi czosnku
kilka lyzek oliwy
sol, pieprz
Baklazany przekrajamy wzdluz na pol, skrapaimy oliwa i pieczemy 25 minut w 200°C.
Polente gotujemy 3 minuty w szklance osolonego wrzatku i wylewamy do jakiegos naczynia na 0,5 cm grubosci.
Marchewki scieramy na tarce. Pistacje siekamy. Winogrona myjemy.
Po upieczeniu, miskujemy baklazany - miazsz wybieramy lyzeczka z czosnkiem i oliwa. Doprawiamy. Polente wykrawamy foremkami do ciastek czy szklnka i podsmazamy chwile na zloto.
Wszystkie skladniki ukladamy w miskach. Posypujemy pistacjami. Skrapiamy cytryna i olwia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz