poniedziałek, 18 listopada 2019

Kurczak cacciatore czyli po włosku!


Niedzielny obiad, calkiem udany z aromatycznym kurczakiem cacciatore czyli kurczakiem duszonym z warzywami i z pomidorami w winie. Gdy poludnie Italii używa czerwonego wina do tej receptury, północ preferuje biale. I takie tez jest moje zdanie! Zdecydowanie biale, wytrawne wino pasuje mi tutaj najbardziej! 

Calosc podana z tagliatelle bez glutenu czyli na bazie maki kukurydzianej i ryzowej. 


Przygotowanie 25 minut
Duszenie 1h15 minut

6 porcji

6 kawałków kurczaka 
puszka miąższu z pomidorow 400 ml
300 g pieczarek
3 szalotki
2 Zabi czosnku
grasse oliwek czarnych badz zielonych
szklanka bialego wina - albo czerwonego
zielona pietruszka
sol, pieprz, list laurowy
oliwa

Mies doprawiamy i podsmazamy w dużym garnku na zloto. Dodajemy posiekane szalotki i czosnek oraz plastry grzybów. Smazymy dalej 5 minut. Pokrywamy calosc winem i chwile odparowujemy. Dorzucamy pomidory, list laurowy i dusimy 1 godzine pod przykryciem. 
Na koniec dodajemy oliwki i dusimy jeszcze kwadrans. 

Podajemy z makaronem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz