Niedzielny obiad, calkiem udany z aromatycznym kurczakiem cacciatore czyli kurczakiem duszonym z warzywami i z pomidorami w winie. Gdy poludnie Italii używa czerwonego wina do tej receptury, północ preferuje biale. I takie tez jest moje zdanie! Zdecydowanie biale, wytrawne wino pasuje mi tutaj najbardziej!
Calosc podana z tagliatelle bez glutenu czyli na bazie maki kukurydzianej i ryzowej.
Przygotowanie 25 minut
Duszenie 1h15 minut
6 porcji
6 kawałków kurczaka
puszka miąższu z pomidorow 400 ml
300 g pieczarek
3 szalotki
2 Zabi czosnku
grasse oliwek czarnych badz zielonych
szklanka bialego wina - albo czerwonego
zielona pietruszka
sol, pieprz, list laurowy
oliwa
Mies doprawiamy i podsmazamy w dużym garnku na zloto. Dodajemy posiekane szalotki i czosnek oraz plastry grzybów. Smazymy dalej 5 minut. Pokrywamy calosc winem i chwile odparowujemy. Dorzucamy pomidory, list laurowy i dusimy 1 godzine pod przykryciem.
Na koniec dodajemy oliwki i dusimy jeszcze kwadrans.
Podajemy z makaronem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz