niedziela, 17 listopada 2019

Cake z gruszkami w pionie!


Zapraszam na niedzielne ciasto z gruszkami. Prezentacja dosc nietypowa, gdyz gruszki sa w pionie. Smakuje to ciasto rewelacyjnie, gdyz jest mocno owocowe, gruszkowe. 
Przepis jest dosc łatwy i szybki. 








Przygotowanie 30 minut
Pieczenie 1.15 minut
8 porcji

160 g masla
150 g ciemnego cukru
3 jajka
100 g serka Ricotta
cukier waniliowy
3 lyzki zmielonych migdalow
300 g maki z glutenem badz bez u mnie mieszanka pszennej z kasztanowa w promocji 2/3 i 1/3
1 lyzeczka proszku do pieczenia albo sody

3 gruszki - w miare dojrzałe ale nie rozpadające sie.

Maslo ucieramy z cukrem na krem. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Do masy wrzucamy ricotte i kontynuujemy ucieranie. Na koniec wsypujemy cukier waniliowy, zmielone migdały i stopniowo make z proszkiem. Powstaje dosc geste ciasto. 

Gruszki obieramy ze skorki, wykrawamy gniazda nasiennie od dolu. 2 gruszki zostawiamy w calosci, trzecia kroimy w kostke. 
Wykladamy polowe ciasta do formy - formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wciskamy dwie cale gruszki do ciasta i dodajemy polowe pokrojonych kawałków gruszki. Pokrywamy pozostałym ciastem - uwaga ogonki gruszek i kawale owocowa wystawa ponad ciasto, ktore i tak urośnie... Posypujemy wierzch druga polowa kawałków gruszki lekko wciskając je w ciasto.

Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzine i 15 minut. 

Podajemy lekko posypane cukrem pudrem ciasto. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz