sobota, 23 listopada 2019

Ciasto Basków wedlug Ch. Felder'a



Tradycyjne ciasto Basków to we Francji rarytas sprzedawany za dosc spore sumy pieniędzy, w zależności od ciastkarni i od cukiernika oraz jego sławy. 

Robilam je juz kilka razy ale nigdy jeszcze w tej wersji Christophe'a Felder'a laczacej w sobie nadzienie z muślinowego kremu jak i konfiturę z całych wiśni. Zazwyczaj robi sie albo z kremem albo z wiśniami. 
W ciastkarskiej biblii z 210 przepisami autorstwa Felder'a, mistrz poleca polaczyc te dwie tradycyjne receptury. 

Mialam troche problem z ciastem, gdyz pomimo wybornego smaku jest niezwykle kruche i przykrycie calosci rozwałkowanym plackiem bylo nie lada wyzwaniem bo sie łamało, darlo... Podchodzilam ze 3 razy do zabiegu... w koncu udalo mi sie z pomoca papieru do pieczenia choc nie perfekcyjnie bo jak widac w dwoch miejscach nieco popękało podczas pieczenia. 
Nic sie jednak nie wylalo i calosc prezentuje sie bardzo dobrze. A jak sie juz to cos ukroi... zdjecie nizej, to ślinka cienkie na widok tego zolciutkiego kremu, czerwonych wiśni i chrupiącego ciasta... 

Cudeńko  z mojej krainy! 







8 porcji
Przygotowanie 40 minut
Oczekiwanie 2 h
Pieczenie 45 minut

Ciasto

175 g miekkiego masla
125 g cukru
85 g zmielonych migdalow
skorka starta z pol cytryny
1 zoltko
25 g rozbełtanego jajka - czyli mniej wiecej pol
225 g maki
szczypta soli

Cukier, migdały i maslo ucieramy razem. Dodajemy zoltko i polowe rozbełtanego jajka oraz skorki z cytryny. Dobrze laczymy skladniki. Dodajemy sol i make. 
Zagniecione ciasto ląduje na 2 godziny do lodówki.

Krem
25cl mleka
2 zoltka
45 g cukru
20 g maki
lyzka dobrego rumu

Mleko zagotowujemy. Zoltka mieszamy z cukrem i z maka. Wlewamy do mleka i og zagotowania gotujemy krem 1 minute. Po odstawieniu z ognia dodajemy rum. Krem pokrywamy folia spozywcza i trzymamy w pokojowej temperaturze.

150 G konfitury z całych wiśni.

Mniej wiecej 40% ciasta rozwałkowujemy tak by pokryło dno tortownicy 22-24 cm

Nastepnie brzegi wyklejamy takim 2 cm wałeczkiem z ciasta, ktory utrzyma nasze nadzienie. 
Do środka dajemy nasz krem i na wierzchu konfiturę. 

Pokrywamy calosc rozwałkowanym platem ciasta, sklejamy brzegi. 
Ciasto smarujemy pozostala polowa rozbełtanego jajka. 

Pieczemy w 180°C od 40 do 45 minut. 

Przed konsumpcja studzimy by krem nam nie wypływał. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz