Kolejny wiosenny przepis... u nas wczorajsza kolacja, z warzywami i ziolami przypominajacymi o wiosnie.
Na 4 porcje
Peczek bialych badz zielonych szparagow 500 g
2 dojrzale awokado
2 dobre, sredniej wielkosci pomidory, obrane ze skorki
szalotka
pol cytryny
listki swiezego estragonu i trybuli badz innych ziol ale estragon nadaje wyrazistosc tartarowi
lyzeczka kaparow
sol, pieprz
winegrette: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, ewentualnie kropla Tabasco
Szparagi obieramy i obgotowujemy 10 minut na parze. zachwoujemy koncowki a reszte kroimy w cienkie plasterki. Reszte warzyw kroimy w drobna kostke. Awokado skrapiamy sokiem z polowy cytryny. Dodajemy kapary i doprawiamy. Mase ukladamy w foremkach juz bezposrednio na talerzach by nadac jej ladny ksztalt. Podajemy ozdobione szparagami i z sosem winegrette.
Przepis z CVF avril 2012.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz