poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Pieczona jagniecina, na Wielkanoc.

Jak kaze tradycja, na moim wielkanocnym stole goscila pieczona jagniecina z wiosennymi warzywami. O tej porze roku jest najdelikatniejsza i najsmaczniejsza, a ze wszystko w naturze w piekny sposob sie laczy to...

Udziec jagniecy
4 zabki czosnku
1 cebula
pol peczka swiezej szalwi
kilka galazek rozmarynu
oliwa
sol, pieprz
0,5 l bialego, kuchennego wina
0,5 l wywaru z warzyw, moze byc ewentualnie z kostki
maka badz skrobia kukurydziana do zageszczenia sosu

warzywa:
mloda marchewka
cebulki dymki
mlody seler naciowy
groszek w straczkach badz juz ten dojrzalszy...

Mieso nacieramy sola i pieprzem. Wtykamy w nie ziola oraz dwa zabki czosnku. Obsmazamy na oliwie. Nastepnie przekladamy do brytfanny, polewamy polowa wina i wywaru, dodajemy reszte ziol wokol, pokrojona cebule i pieczemy...
Sa 2 szkoly: pierwsza mowi by piec 2 h w 180°C, druga mowi o pieczeniu 4 h w 120°C i ta druga pozwala na uzyskanie naprawde rozplywajacego sie w ustach miesa. Podczas pieczenia mieso regularnie polewamy reszta wina, wywaru i wlasnym, wytworzonym sosem.
Gdy jest gotowe, wyjmujemy je, zawijamy w 3 warstwy papieru aluminiowego i odstawiamy na kwadrans. To pozwala na to by soki przeniknely wlokna i by mieso bylo mieciutkie. W tym czasie filtrujemy sos, zagotowujemy go w garnuszku, odparowujemy i ewentualnie zageszczamy.

Taka jagniecine podajemy z mlodymi warzywami "glacés" czyli ugotowanymi a wlasciwie to duszonymi w wodzie doprawionej maslem, sola i cukrem by byly mieciutkie i blyszczace. Wody uzywamy malutko, tylko do przykrycia... gdy warzywa sa miekkie nie ma potrzeby odcedzania.
Do tego dobre czerwone wytrawne wino... i mamy prawdziwie biblijny, wielkanocny posilek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz