Lekka, kolacyjna i wiosenna propozycja. Do zrobienia tych sufletow mozna uzyc dowolnego swiezego twarozku czy to z mleka krowiego, czy koziego badz dobrej ricotty. U nas ricotta nie jest slodka tylko neutralna w smaku wiec nadaje sie do tego slonego dania.
Na 2 porcje
125 swiezego twarozku
2 jajka
sol, pieprz, szczypiorek
maslo
Twarozek laczymy z zoltkami, doprawiamy, gdy jest zbt suchy dodajemy kilka lyzeczek smietany. Bialka ubijamy na piane. Laczymy calosc i zapiekamy 20 minut w 200°C w malych porcelanowych foremkach - gdyz sufletow sie nie wyjmuje a podaje w naczyniu do zapiekania - uprzednio wysmarowanych maslem.
Podajemy gorace z jakas wiosenna salatka. U mnie byla to kalarepka z wody z maslem i swieze rzodkiewki.
świeży ser... mniam!
OdpowiedzUsuńte sufleciki są rewelacyjne.
Na te suflety mam ogromną ochotę:)))
OdpowiedzUsuń