Czyli nadal "gram w zielone" w mojej kuchni. Dzis bawilam sie tym daniem w porze obiadu, ale poniewaz padlo pytanie o czas a zauwazylam, ze zapominam podac czas przygotowania poprawy to poprawiam ten blad... Risotto 30 minut, tartaz z warzyw 30 minut i dorsz w ziolach tez okolo 30 minut. Polecam tak sympatycznie i wiosennie podana rybe.
2 porcje
2 porcje dorsza bez osci, grzbietowe czesci czyli " dos de cabillaud"
50 g lisci mlodego szpinaku
kilka listkow: bazyli, zielonej pietruszki, miety
cebula dymka
pieprz z Cayenne badz inny ostry, moze tez byc ostra papryka czy pieprz baskijski z Espelette.
gruboziarnista sol
na sos:
lyzka sosu sojowego, lyzka soku z cytryny, 2 lyzki oliwy z oliwek, pieprz
Na sos do ryby:
2 lyzki miodu, lyzka sosu sojowego, 2 lyzeczki rosolu cielecego w proszku, badz dwie kostki zamrozonego, badz kostka typu maggie, odrobina wody
Filety ryby obtoczyc w gruboziarnistej soli o odstawic na kwadrans do lodowki. W tym czasie umyc wszystkie ziola i przyrzadzic do nich sos. Jesli daniu maja towarzyszyc mlode ziemniaki wstawic je do gotowania. Na talerzach ulozyc liscie szpinaku. Dymke posiekac, dodac listki ziol pokryc polowa sosu.
Rybe oplukac z soli, wlozyc do koszyczka do gotowania na parze i obgotowac ja dodajac pieprz z Cayenne rowno 8 minut, gdy jest bardzo gruba to 10 minut. W tym czasie w garnuszku polaczyc skladniki na sos do ryby i zostawic je na dosc ostrym gazie by odparowaly. Sos uzyska konsystencje syropu. Na szpinaku ulozyc rybe, pokryc ja ziolami i polas sosem-syropem. Podawac z czym kto lubi, u mnie z mlodymi ziemniakami z koperkiem.
Smacznego zielonego!
Danie rasowe,bardzo stylowe i bardzo na czasie! Zatęskniłam. U mnie z zielonych dziś tylko szpinak. Po grecku, jak sądzę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
musze zobaczyc ten twoj szpiank po grecku... teraz czas na warzywa!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam dorsza.Najwyższy czas przypomnieć sobie jego smak...i chętnie w ziołach. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń