czwartek, 12 kwietnia 2012

Wloska tarta wielkanocna

z okolic Bari. Przepis mam od Francesci od kilku lat i uwielbiam te wiosenna tarte tym bardziej, ze mozna ja modyfikowac. Podstawa jest dobre, domowe kruche ciasto, warzywa typu mlody szpinak, i biala bocwina, i jajka.



Ciasto




300 g maki




135 g zimnego masla




1,5 jajka




sol




ziarna maku badz sezamu




Z tych skladnikow zagniatamy ciasto i chlodizmy je godzine.




Nastepnie pieczemy w formie 24 cm srednicy, pokryte papierem i ziarnamy fasoli by sie nie wybrzuszalo, okolo 30 minut w 160°C.




Po tym czasie smarujemy je pozostaly jajkiem i suszymy w piekarniku 3 minuty. W ten sposob ciasto bedzie zawsze upieczone, kruche a nie namoczone sokiem z warzyw.









nadzienie:




500 g bialej bocwiny - biale i zielone czesci




50 g mlodych listkow szpinaku




100 g ricotty




6 jajek




3 male karczochy




sol, pieprz




lyzka startej bulki




30 g startego parmezanu




Bocwine pokrojona na drobna kostke dusimy, najpierw biale czesc na oliwie 10 minut, nastepnie dodajemy zielone czesci i dusimy dalsze 10 minut. Karczochy obgotowujemy na parze i kroimy jadalne czesci. Warzywa laczymy, dodajemy surowy szpinak, sery, dwa jajka i doprawiamy. Wykladamy czesc farszu w upieczonym ciescie. Robimy 4 wglebienie, w ktore wbijamy jajka. Pokrywamy reszta farszu i zapiekamy 45 minut w 160°C.




Podajemy gorace ale znakomite jest tez na zimno, z salata z pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz