niedziela, 15 kwietnia 2012

Risotto verde

Ale pozwolicie, ze zaczne kulinarnie bo to kulinarny dziennik. Od kilku juz dni gram w zielone. Pomimo deszczowej acz dosc cieplej pogody za oknem chce mi sie zielonego, wiosennego, lekkiego. tak wiec podobnie jak w zeszlym roku proponuje serie przepisow o "zielonym". Bylo ich troche juz w tym tygodniu i na Swieta, czas na kontynuacje.

Risotto verde chluba wloskiej kuchni...

200 g ryzu na risotto Arborio, Carnaroli etc.,

mloda cebula dymka

maslo

biale kuchenne wino do pokrycia ryzu

okolo 0,5 l rosolu z kury

100 g rukoli

maly peczek bazyli, zielonej pietruszki

lyzka orzeszkow pini

zabek czosnku

2 lyzki mascarpone

40 g startego parmezanu

Na masle podsmazamy posiekana cebule, dodajemy ryz i smazymy az bedzie przezroczysty. Pokrywamy wtedy calosc bialym kuchenny winem i odparowujemy. Gdy w rondlu nie ma juz prawie plynu podlewamy risotto rosoelm i gotujemy okolo 18 minut, dolewajac rosol stopniowo. Rosol oczywiscie musi byc goracy.

Bazylie, pietruszke, orzeszki i czosnek miksujemy ze sparzona w osolonym wrzatku rukola - 1 minuta parzenia. Odstawiamy.

Gdy ryz jest prawie gotowy laczymy go z zielonym sosem, dodajemy sery i calosc chwile mieszamy na wolnym ogniu.

Podajemy.


Przepis z CVF avril 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz