Risotto verde chluba wloskiej kuchni...
200 g ryzu na risotto Arborio, Carnaroli etc.,
mloda cebula dymka
maslo
biale kuchenne wino do pokrycia ryzu
okolo 0,5 l rosolu z kury
100 g rukoli
maly peczek bazyli, zielonej pietruszki
lyzka orzeszkow pini
zabek czosnku
2 lyzki mascarpone
40 g startego parmezanu
Na masle podsmazamy posiekana cebule, dodajemy ryz i smazymy az bedzie przezroczysty. Pokrywamy wtedy calosc bialym kuchenny winem i odparowujemy. Gdy w rondlu nie ma juz prawie plynu podlewamy risotto rosoelm i gotujemy okolo 18 minut, dolewajac rosol stopniowo. Rosol oczywiscie musi byc goracy.
Bazylie, pietruszke, orzeszki i czosnek miksujemy ze sparzona w osolonym wrzatku rukola - 1 minuta parzenia. Odstawiamy.
Gdy ryz jest prawie gotowy laczymy go z zielonym sosem, dodajemy sery i calosc chwile mieszamy na wolnym ogniu.
Podajemy.
Przepis z CVF avril 2012
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz