Czyli tort jak marzenie z trzema badz czterema, dlaczego nie, warstwami
biszkoptu genuenskiego, z jedna warstwa orzechowej, chrupiacej bezy, ze
swiezymy truskawkami i bita smietana w bialej otoczce z marcepana. Drobno
pokrojone truskawki soczyscie lacza sie z neutralna bita smietana, beza chrupie
delikatnie, biszkopt rozplywa sie na podniebieniu... I gdyby nie wyraziscie,
slodki smak marcepana czegos by tutaj brakowalo.
O juz wiem! Brakuje kieliszka dobrze schlodzonego szampana np: Veuve Cilcot w
kolorze jasno rozowym... albo jeszcze smaczniej krolewskiego kiru czyli szampana
z malinowym likierem i jestesmy w kulinarnym raju!
Biszkopt genuenski:
4 jajka
120 g cukru
60 g stopionego masla
120 g maki
Zawsze sie udaje! jest puszysty, leciutki... Jajka wybijamy do miski,
dodajemy cukier i ubijamy calosc na garnku z lekko wrzaca woda okolo 5 minut
mikserem, az masa potroi objetosc. Dodajemy delikatnie przesiana make, stopniowo
mieszajac a na koniec maslo.
Pieczemy w 180°C, w tortownicy 22 cm wylozonej pergaminem, kazdy placek
osobno.
Orzechowa beza:
2 bialka
100 g cukru
75 g zmielonych orzechow laskowych
lyzka maki
Bialka ubijamy na sztywna piane. Powoli dodajemy cukier i ubijamy dalej. Na
koniec laczymy delikatnie z orzechami wymieszanymi w maka.
Pieczemy 30 minut w 140°C w tej samej tortownicy wylozonej pergaminem.
A poza tym:
30 cl kremowki - ubitej na bita smietane, lepiej bez cukru.
500 g truskawek pokrojonych na drobna kostke
kilka lyzek konfitury truskawkowej, domowej
300 g bialego marcepanu
platki kwiatow badz np bazyli wykrystalizowane w cukrze - przepis juz jest na
moim blogu.
Ukladamy...
Biszkopt albo beze na poczatek, smarujemy konfitura, nastepnie truskawki z
bita smietana itd... konczymy wartswa biszkoptu. Marcepan cienko rozwalkowujemy
na pergaminie i przez pergamin, inaczej bedzie sie rwal i kelil. Pokrywamy nim
ciasto. Calosc dekorujemy platkami z cukru... chlodzimy i ...
same wiecie!
Pysznie! Zjadłabym sobie;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPięknie i smacznie, bajeczny torcik ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziekuje
OdpowiedzUsuń