sobota, 12 maja 2012

Truskawkowe Marzenie

Czyli tort jak marzenie z trzema badz czterema, dlaczego nie, warstwami biszkoptu genuenskiego, z jedna warstwa orzechowej, chrupiacej bezy, ze swiezymy truskawkami i bita smietana w bialej otoczce z marcepana. Drobno pokrojone truskawki soczyscie lacza sie z neutralna bita smietana, beza chrupie delikatnie, biszkopt rozplywa sie na podniebieniu... I gdyby nie wyraziscie, slodki smak marcepana czegos by tutaj brakowalo.
O juz wiem! Brakuje kieliszka dobrze schlodzonego szampana np: Veuve Cilcot w kolorze jasno rozowym... albo jeszcze smaczniej krolewskiego kiru czyli szampana z malinowym likierem i jestesmy w kulinarnym raju!

Biszkopt genuenski:

4 jajka

120 g cukru

60 g stopionego masla

120 g maki

Zawsze sie udaje! jest puszysty, leciutki... Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy calosc na garnku z lekko wrzaca woda okolo 5 minut mikserem, az masa potroi objetosc. Dodajemy delikatnie przesiana make, stopniowo mieszajac a na koniec maslo.

Pieczemy w 180°C, w tortownicy 22 cm wylozonej pergaminem, kazdy placek osobno.

Orzechowa beza:

2 bialka

100 g cukru

75 g zmielonych orzechow laskowych

lyzka maki

Bialka ubijamy na sztywna piane. Powoli dodajemy cukier i ubijamy dalej. Na koniec laczymy delikatnie z orzechami wymieszanymi w maka.

Pieczemy 30 minut w 140°C w tej samej tortownicy wylozonej pergaminem.


A poza tym:

30 cl kremowki - ubitej na bita smietane, lepiej bez cukru.

500 g truskawek pokrojonych na drobna kostke

kilka lyzek konfitury truskawkowej, domowej

300 g bialego marcepanu

platki kwiatow badz np bazyli wykrystalizowane w cukrze - przepis juz jest na moim blogu.

Ukladamy...

Biszkopt albo beze na poczatek, smarujemy konfitura, nastepnie truskawki z bita smietana itd... konczymy wartswa biszkoptu. Marcepan cienko rozwalkowujemy na pergaminie i przez pergamin, inaczej bedzie sie rwal i kelil. Pokrywamy nim ciasto. Calosc dekorujemy platkami z cukru... chlodzimy i ...



same wiecie!

3 komentarze: