poniedziałek, 7 maja 2012

Hiszpanska kuchnia: pomiedzy churros i paella




0001L1GBWR20UB16.JPG
Bardzo roznej czyli u nas z Costa blanca gdyz jak we Francji i we Wloszech jest ona silnie zregionalizowana. My bylismy na wybrzezu slynnacym z paelli czyli dan z ryzu, ktory zreszta rosnie wokol Walencji. Roznego rodzaju paelle sa specjalnoscia regionu i w zaleznosci od lokalu maja rozne ceny od 12 euro za osobe do ponad 40. Na tytulowym zdjeciu typowa paella z wyspy Tabarca z owocami morza, na tym nizej czarna paella z osmiornica czyli Arozzo negro, w dobrej restauracji w Elche.

0001L1G8KQYOKR7M.JPG
Pan czyli chleb polany oliwa z pomidorami to typowe przystawka, ktora podaja przed posilkiemw kazdej restauracji... nie jest ona wliczona w cene zamowienia a podaja ja automatycznie, trzeba wiec doliczyc jakies 1,5 euro od osoby... jest to tez z sokiem i kawa z mlekiem typowe hiszpanskie sniadanie! ceny sniadan, dla Maggieb od 1,75 euro do 4,75 euro w zaleznosci od lokalu.

0001L1G3CHCAE5I5.JPG
Chocolate con Churros... pyszne badz pyszniejsze w zaleznosci od rodzaju czekolady na goraco, jej gatunku... tutaj jeden z podwieczorkow w czekoladziarniach Valor, zalozonych w XIX wieku i slynnych w calej Hiszpani... ten zestaw z dobra czekolada Azzuro z ameryki poludniowej to 5,60 euro od osoby, lody kulka okolo 2 euro od osoby na ulicy, z budki, w lokalu drozej...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz