Mozna do niej uzyc dowolnego ciasta, ale ta prawdziwie grecka jest robiona z
platow ciasta Filo, do kupienia w supermarkecie. To typowo, podobnie jak brick
ciasto z basenu morza Srodziemnego, pszenne, bardzo cieniutkie.
Na taka tarte... 3-4 porcje
5 platow ciasta filo
350 g mlodego szpinaku
oliwa
200 g fety
kilka listkow miety albo koperku
jajko
zoltko
25 g roztopionego masla
pieprz
sol
Szpinak podmsazyc na oliwie 3 minuty, tyle tylko by listki opadly.
Doprawiamy. Jajko z zoltkiem ubijamy lekko widelcem. Laczymy z kawaleczkami
fety, ziolami i szpinakiem. Platy ciasta smarujemy roztopionym maslem. Wlewamy
do srodka nadzienie i pieczemy kwadrans w 210°C.
Pychota!
Musi być pyszne! Uwielbiam szpinak:)
OdpowiedzUsuń