czwartek, 24 maja 2012

Tagliatelle z wiosennym szpinakiem i o kinie dla dzieci

Na wczorajsza kolacje zrobilam to wiosenne danie... polaczylam swieze tagliatelle z mlodymi listkami szpinaku. czesc byla podsmazona czesc surowa. Do tego zrobilam sos pesto i dodalam odrobine smietany by uzyskac kremowa konsystencje. W takiej formie nawet moj szesciolatek uwielbia szpinak.

Na 3 porcje

350 g makaronu tagliatelle czyli wstazki

350 g mlodego szpinaku

zabek czosnku

sol, pieprz

oliwa

pol szklanki smietany

kostka bulionu z kury

na pesto:

bazylia, czosnek, garsc orzeszkow pini, oliwa - zmiksowac razem

Polowe szpinaku wrzucic na goraca lyzke oliwy wraz z posiekanym zabkiem czosnku. Podsmazyc 1 minute tyle by liscie opadly. Doprawic. Makaron ugotowac w bulionie. Nastepnie podgrzac w smietanie dodajac nieco bulionu - jedna chochle. Pesto polaczyc z podsmazonym szpinakiem. Podawac calosc z malymi listkami surowego szpinaku, posypac parmezanem...

Mniam!

A co do kina... w Antosia klasie jeden z programow pedagogicznych na ten rok to kino i dziecko. Co miesac jego klasa chodzi do kina na kreskowki roznych autorow i pochodzace z roznych panstw. W zeszly wtorek byli na "Cyrku" CH. Chaplin'a. Antek byl zachwycony tym filmem. Nie tylko fabula ale tez tym, ze film jest czarno-bialy i niemy co dla niego bylo nowoscia. Dlugo o nim rozmawialismy. Zazyl mnie wracajac ze szkoly gdy stwierdzil, wiesz mamo, ten film zostal nakrecony w 1928 roku, gdy twoj dziadek mial 4 lata... a nasz film - bo podczas zielonej szkoly nakrecili cala klasa kreskowke "Krol Ubu" w 2012 roku! Ile to lat roznicy!

Podziwiam wciaz sposob w jaki moj syn sie rozwija, jego wiedze, entuzjazm, chec poznawania i umiejetnosci... Gdy mialam 6 lat i chodzilam do przedszkola nikt nie zaproponowal nam krecenia filmu ani pracy nad filmem... nasza aktywnosc ograniczala sie do zabawy w przedszkolu lalkami, klockami i ksiazeczkami. Inne czasy, inne kraje, inna wiedza o rozwoju dziecka.

1 komentarz:

  1. Podobną potrawę jadłam, spróbuję na pewno i tej. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń