sobota, 26 maja 2012

Risotto: zielony groszek i mietowe pesto

Dzis az trzy nowe przepisy. Gotuje jak zwykle najwiecej nowosci w week-end, gdy mam troche czasu. Zazwyczaj to sa trzy, cztery nowe potrawy w tygodniu bo wyznam szczerze nie lubie jesc wciaz tego samego. Lubie za to odkrywac nowe smaki, probowac nowe receptury, produkty, dania. Pod tym wzgledem roznie sie bardzo od mojej mamy, jej siostr czy babci. Zadzwonilam dzisiaj z zyczeniami i chwilke sobie pogadalysmy. We Francji dzien Matki jest w przyszla niedziele wiec dzisiaj nie obchodze tego swieta.

Risotto goscilo wczoraj na naszej kolacji. Zrobilam je tradycyjnie, klasycznie, jesli moge sie tak wyrazic; za to zmienilam dodatki czyli poczlaylam je ze swiezym zielonym groszkiem, wlasnorecznie wyluskanym i z mietowym pesto.

Na 3 porcje

Szklanka ryzu Arborio

cebula

lyzka oliwy

wywar z warzyw - domowy badz z kostki

10 cl bialego, kuchennego wina

parmezan

to klasyczne skladniki risotta

do tego:

200 g wyluskanego zielonego groszku, 450 g tego w straczkach

i na pesto:

peczek miety

30 g orzeskzow pini

2 lyzki oliwy

zabek czosnku

Miksujemy skladniki na pesto. Gotujemy osobno groszek 7 minut w osolonym wrzatku. Risotto przyrzadzamy tradycyjnie... nie bede sie powtarzac, mysle, ze kazdy wie juz jak. Laczymy na koniec wszystkie skladniki i ewentualnie dodajemy pokrojona na kostke szynke.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz