Akurat teraz jest na nia sezon. Ta fasola nie wymaga nocnego namaczania ani tez gotowania wielogodzinnego. Gotuje sie ja godzine w zwyklym garnku a w szybkowarze 30 minut.
Fasola ta pochodzaca z regionu Paimpol, Côtes d'Armor, czyli jedengo z podregionow Bretanii od 1998 roku jest geograficznie chroniona.
Z 1 kg uzyskamy okolo 450-500 g ziaren do spozycia. Ja jednak kupilam jej caly ppaierowy worek i mielismy na 6 sporych porcji z marchewkami, brukwia oraz polskimi kielbaskami.
Wrzucamy do garnka ziarna fasoli wraz z cebula, lisciem laurowym, ziarnami pieprzu i tymiankiem i gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa i na 10 minut przed koncem gotowania solimy. Kielbaski... albo pieczemy i podajemy osobno albo wrzucamy wraz z warzywamy i dusimy razem te 30 minut.
Moje, nasze kielbaski robil Pan Andrzej ! i sa pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz