Posluzy nam na dwa obiady. Cudowny smak, nietypowe polaczenia, jak dla nas nietypowe... 3 gatunki ryb: pstrag, czarniak i plamiak, ten ostatni wędzony, por, grzyby i purée z ziemniakow. Mozna oczywiscie uzyc innych gatunkow ryb.
Przygotowanie 45 minut
Zapiekanie 45 minut
6-8 porcji
300 g pstraga albo lososia
300 g czarniaka
250 g wedzonego plamiaka
2 pory
200 g pieczarek
1,2 kg ziemniakow
2 szalotki
0,4 l wywaru z ryb z kostki albo z warzyw
Maslo
2 lyzki maki
100 ml bialego kuchennego wina
smietana 3-4 lyzki
2 surowe zoltka
skorka i sok z polowy cytryny
sol, pieprz, galka muszkatulowa
Purée:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzatku do miekkosci. Odcedzamy i rozgniatamy ze smietana, zoltkami, pieprzem i galka muszkatulowa na dosc geste purée. Dodajemy sok i skorke z cytryny.
Ryby
Po wybraniu osci, surowe ryby kroimy na 3 cm kostke a plamiaka wedzonego na 1 cm kostke. Ryby musza byc bez skory.
Warzywa i rybny beszamel
Pory kroimy w plastry, pieczarki na pol. szalotki siekamy i podsmazamy je najpierw na masle. gdy sie zeszkla podlewamy winem i cale wino odparowujemy. Dodajemy wtedy nasz rybny bulion i gotujemy 5 minut. Wrzyucamy warzywa i gotujemy dalej 5 minut. Odcedzamy warzywa zachowujac bulion.
W tym samym garnku rozpuszczamy maslo, dodajemy make i powoli wywar az powstanie dosc gesty beszamel.
Na dno naczynia wykladamy warzywa, na nie ryby, polewamy calosc beszamelem. Wykladamy purée pozostawiajac z kazdej strony naczynia 1 cm miejsca by danie moglo parowac. Zapiekamy w 180°C okolo 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz