środa, 24 października 2018

Risotto z pieczona dynia, mascarpone i feta... gdy Italia spotyka sie z Grecja i z jesienia!


Powstaje cudowne, wysublimowane, piekne danie! 

4 porcje
Przygotowanie 10 minut
Pieczenie i gotowanie 25 minut

1 mala dynia okolo 500 g miazszu u mnie Butternut
1 cebula
szklanka ryzu arborio
odrobina wina bialego kuchennego
Litr bulionu z warzyw
kapsulka szafranu
100 g mascarpone
150 g fety
4 galazki tymianku
oliwa, miod, sol, pieprz
garsc pestek z dyni

Dynie obieramy i kroimy na plastry 0,5 cm grubosci. Ukladamy na blasze, doprawiamy sola i pieprzem, Dwoma galazkami tymianku i polewamy mieszanka 4 lyzek oliwy z lyzka miodu. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku okolo 20 minut w 200°C.

W tym czasie posiekana cebule przesmazamy z ryzem na oliwie az sie zeszkla. Podlac winem i odparowac. Pokryc bulionem i gotowac wolno z szafranem. Dolewac bulionu w trakcie gotowania... okolo 20 minut. Gdy risotto jest kremowe dodac mascarpone i wymieszac. Podawac z feta, pestkami dyni i pieczona dynia. udekorowac swiezym  tymiankiem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz