poniedziałek, 22 października 2018

Sezon na zupy cd. ... Krem z kalafiora, chrupiace paluszki z ziolami i z serem.


4 porcje
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie i pieczenie 30 minut

1 cebula
1 kalafior
150 ml mleka kokosowego
lyzeczka curry
bulion z warzyw (kostka albo galaretka albo domowy)
pieprz

200 g ciasta na pizze
gars startego sera emmentaler
ziarenka kminku, oregano, bazylia, ziola prowansalskie... wedlug uznania
oliwa z oliwek

Na odrobinie oliwe podsmazamy posiekana cebule - 5 minut i nastepnie dodajemy rozyczki kalafiora. Chwile smazymy po czym pokrywamy warzywa mlekiem kokosowym zostawiajac odrobine oraz bulionem warzywnym. Gotujemy na wolnym ogniu.

W tym czasie ciasto na pizze kroimy na paski, kazdy smarujemy oliwa, posypujemy wybranymi ziolami i serem. 

Podajemy upieczone paluszki z ograca, zmiksowana zupa. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz