6 porcji
Przygotowanie 30 minut
Chlodzenie 1,5 h
Pieczenie 50 minut
Forma 24 cm srednicy
Ciasto
250 g maki
125 g masla
1 jajko
50 g cukru pudru
1 lyzka octu winnego
Zagniatamy ciasto i chlodzimy je przez 1 h.
5 duzych, soczystych jablek
pomarancza albo cytryna
pol laski wanilii
30 g masla
cynamon
3 lyzki suszoej zurawiny albo rodzynek
3 lyzki brazowego cukru
Jablka obieramy ze skorki, kroimy w 1 cm kostke. Wrzucamy je do rondla wraz z reszta skladnikow oraz sokiem z pomaranczy i strata skorka z tegoz owocu. Dusimy 10 minut. Uwaga kostki maja pozostac cale!
Studzimy jablka.
Na 3/4 ciasta wykladamy jablka dobrze odsaczone i wystudzone. Z 1/4 ciasta robimy kratke na wierzchu i schladzamy calosc 30 minut.
Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Podajemy z syropem z odsaczania jablek! jest wysmienity!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz