sobota, 6 października 2018

Salatka: brokuly, jajko, chleb i sos z anchois


Kolacyjna, prosciutka ale pelna aromatow i wyrazistych smakow. 

3 porcje
Przygotowanie 30 minut

600 g brokula
3 jajka
3 kromko wiejskiego chleba na zakwasie
maslo i oliwa
zabek czosnku i tymianek

Na sos: 
10 filecikow anchois z oliwy
gars migdalow
zabek czosnku
oliwa z oliwek - do otrzymania gestej konsystencji
Skladniki na sos miksujemy i odstawiamy w miseczce. 

Brokul gotujemy 5 minut w oslonym wrzatku. Jajka gotujemy na twardo. Chleb kroimy w kostke. 
Ugotowony brokul podsmazamy na oliwie z czosnkiem i swiezym tymiankiem. Chleb podsmazamy na masle. 
Wszystkie skladniki laczymy na talerzach. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz