piątek, 6 marca 2020

Z Ottolenghi: Pstrag z cytrusami i pomidorkami.


 Zmodyfikowalam nieco przepis z powodu braku dwoch przypraw ale i tak wyszło smakowicie! 
To pieczone filety z pstrąga choc mozna użyć całych pstrągów tez. Sos jest z sokow z pomaranczy i limetki z dodatkiem syropu klonowego i pomidorków cherry. Calosc doprawiam kolendra. 
A ryby podalam z cukiniami sauté. 

3 porcje



150 g pomidorków cherry
sok i skorka z polowy pomaranczy
sok i skorka z limetki
lyzka syropu klonowego
lyzka oliwy z oliwek
sol i pieprz
swieza kolendra
Z tych skladnikow robimy w miseczce sos, pozostawiając pomidorki przekrojone na połówki badz ćwiartki. 



450 g filets z pstraga lub 3 male pstragi
maslo 60 g i zabek czosnku do ryby

Roztapiamy maslo i wklejamy w nie posiekany czosnek. Ta mieszanka pokrywamy rybe. Nastepnie polewamy calosc naszym sosem, posypujemy olendra i pieczemy 18 do maksymalnie 20 minut w 180°C. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz