niedziela, 22 marca 2020

Inspiracja z Ottolenghi. Zapiekanka z owocow z zamrażalnika: mirabelki, maliny, migdały.


Mam zalegle od tygodni w zamrażalniku owoce... ktore sporo miejsca zajmuja a nie sa niezbędne do przeżycia. To miejsce potrzebuje na chleb, mieso czy ryby. Wiec zrobilam dzisiaj zapiekanki z owocow by wykorzystać te resztki. Wzielam 360 g mirabelek w połówkach, ze 150 g malin... i wyszło cos cudownego w smaku!


6 porcji
Przygotowanie 20 minut
Pieczenie 40 minut

360 g mirabelek w połówkach
150 g malin
wsypujemy do owoce do miski jeszcze zamrożone, dodajemy cukier waniliowy i lyzeczke cynamonu. 

Dalej mieszamy: 
60 g maki
120 g mielonych migdalow
180 g cukru pudru
180 g stopionego masla
lyzeczke cynamonu

Po czym ubijamy piane z 4 białek i dodajemy do tej mieszanki. 

W naczyniu ukladamy owoce, zalewamy nasza masa migdałowa i pieczemy 40 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy wierzch ciemnym cukrem i karmelizujemy jakies 5 minut. 
Ekstra na graco, letnio i na zimno!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz