niedziela, 8 marca 2020

Z Ottolenghi. Linguine z pesto z anchois i fasolka.



Bardzo fajne kolacyjne danie choc Ottolenghi poleca tutaj inny makaron, ktorego akurat nie mialam czyli trofie i inny rodzaj fasolki a raczej młodziutkiego groszku w straczkach. Zastapilam świeża, ekologiczna fasolka szparagowa rodem zza miedzy czyli z Hiszpani. 
Sos to polaczenie Bazyli, czosnku, filecików anchois, parmezanu oraz posiekanych pistacji. 


3 porcje
30 minut

300 g fasolki albo młodego groszku w straczkach do ugotowania przez 10 minut - fasolka albo 3minuty-groszek w osolonym wrzatku.

250 g makaronu tropie albo linguine
30 g Bazyli
2 Zabki czosnku
oliwy z oliwek - ile zabierze do konsystencji sosu
45 g startego parmezanu
grasse posiekanych, niesolonych pistacji
skorka starta z pol cytryny

Skladniki na sos miksujemy. Makaron gotujemy i podajemy razem z fasolka. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz