niedziela, 29 marca 2020

Z Ottolenghi. Ciasto jagodowe.


W ramach wykorzystywania wszystkiego z zamrażalnika na niedzielny deser zrobilam ciasto jagodowe. Jest przepysznie mokre, słodkie i pachnące latem choc do lata jeszcze kilka miesiecy nam pozostalo. Taka porcje, na 8 osob, robi sie w kwadrans a piecze godzine. 




200 g jagod
150 g masla
190 g ciemnego cukru
skorka i sok z cytryny
3 jajka
1/4 laski wanilii
90 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
110 g zmielonych migdalow

cukier puder do posypania
jesli macie wiecej jagód beda do dekoracji. 

Miekkie maslo miksujemy z cukrem, sokiem i skorka z cytryny i z wanilia. Dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy.  Do tej masy wsypujemy make, zmielone migdały i proszek. Mieszamy calosc. Na koniec dodajemy 150 g jagód. 

Pieczemy w wyłożonej papierem keksowce w 180°C przez 15 minut. Po tym czasie wykladamy na wierzch ciasta pozostali 50 g jagód i pieczemy dalej okolo 40-45 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz