niedziela, 15 marca 2020

Z Ottolenghi. Tagliatelle z harissa, pomidorkami, oliwkami i kaparami.



Czyli pyszna, sobotnia kolacja. Ten makaron przygotowuje sie w 30 minut. Cebula jest lekko skaramelizowana, na poczatek, do niej dodaje sie pomidorki cherry i dalej czarne oliwki oraz kapary. Calosc doprawiona jest bardzo ostra przyprawa czyli harissa. 


3 porcje
30 minut

300 g tagliatelle do ugotowania w solonym wrzatku

duza cebula pokrojona w kostke
300 g pomidorków cherry przekrojonych na połówki
100 g czarnych oliwek
3 lyzki kaparów
pol lyzeczki harissy
sol
oliwa z oliwek i zielona pietruszka

Cebule podsmazamy okolo 8 minut na oliwie az sie skaramelizuje. Dodajemy pomidorki i razem dusimy z harissa jakies 5 minut. Dodajemy nieco wody na dno patelni - okolo 100 ml na te porcje i wrzucamy oliwki i kapary. Dusimy 10 minut. 

W tym czasie gotujemy makaron. Podajemy calosc. U mnie z parmezanem ale u Ottolenghi z lyzka jogurtu greckiego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz