czwartek, 26 marca 2020

Z Ottolenghi. Kasza manna z cukinia i groszkiem


Dla nas Polakow to dosc nietypowo polaczenie kaszy mannej zazwyczaj spożywanej na słodko z warzywami i ziołami! Zapewniam was, ze jest jednak pyszne. Kasze manne gotujemy na mleku dodając do niej parmezan albo Grana padano a warzywa przygotowujemy osobno z duma ilością estragonu i bazylii. 


3 porcje
30 minut

120 g kaszy mannej
500 ml mleka 
80 g startego parmezanu i sol 
to na nasz pudding z kaszy - gotujemy okolo 3 minut, wsypując kasze do gotującego sie mleka, doprawiamy serem i sola. 

Warzywa
2 cukinie
200 g zielonego groszku-u mnie jeszcze z mrożonek
3 Zabki czosnku
3 lyzki oliwy z oliwek
galazki świeżego estragonu i bazylii
sol, pieprz
gars orzeszków pinii
skorka starta z pol cytryny

Na oliwie podsmazamy posiekany czosnek, dajemy plastry cukinii i dusimy okolo 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany groszek, ziola, skorki z cytryny i podpieczone lekko orzeszki pinii. 

Warzywa podajemy na kaszy mannej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz