wtorek, 17 marca 2020

Zupa krem z łuskanego grochu, selera i brukwi. Przepis Lila Djeddi.


Ksiazka Lili Djeddi to hymn na czesc wesołej i dobrej kuchni, kuchni ktora odnawia relacje miedzy natura a człowiekiem. Lila Djeddi jest apostolem kuchni ekologicznej czyli bio, pysznej i dostępnej dla wszystkich. W godzinie zarazy to balsam na moja dusze i na moje kubki smakowe. 
Przedstawiam nasza wczorajsza kolacje. 


3 porcje
Przygotowanie 20 minut
Moczenie grochu 2 godziny

3/4 szklanki łuskanego grochu namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. 

Nastepnie: 
1/4 sellera korzeniowego - 200 g
2 brukwie
obrac i pokroic na kawalki. 
ząbek czosnku podsmażyć na oliwie z oliwek dodac seler i brukwie - smażyć chwile i dorzucić odsączony groch. Podsmażyć jeszcze 2 minuty. Pokryć calosc woda i gotowa 25 minut. 

Na koniec zmiksować na dosc gesty krem. 
Doprawić sola i pieprzem, mozna tez smietana jak ktos lubi ale to wtedy nie jest wersja vege. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz