Nasz niedzielny deser to tarta z gruszkami, pomarańczami, suszonymi sliwkami i figami, Skorka pomarańczowa i migdałowym kremem. Przepis na to cudeńko pochodzi z mojej różowej biblii cukierniczej czyli od Ch. Felder'a. Jest zreszta znakomity.
8 porcji
z gotowym ciastem 1 godzina przygotowania i pieczenia
250 g ciasta francuskiego na masle - wzielam gotowe, ekologiczne
4 gruszki
2 pomarancze
4 sliwki suszone
4 figi suszone
25 g kandyzowanej skorki pomarańczowej
2 lyzki ciemnego curku i zmielonych migdalow do posypania ciasta
Na krem
2 jajka
100 ml kremówki
80 g cukru
2 lyzki zmielonych migdalow
1 lyzeczka maki
1 lyzka rumu albo ja dalam likier Cointreau czyli pomarańczowy.
Te skladniki mieszamy na krem.
Na posypanym cukrem i migdałami cieście wykladamy osemki gruszek i cząstki pomaranczy pozbawione wszelkich blon i skorek. Posypujemy calosc pokrojonymi suszonymi owocami.
Polewamy kremem i zapiekamy 30 minut w 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz