czwartek, 19 marca 2020

Z Ottolenghi. Makaron soba z awokado, ziołami i przyprawami.




Dosc ciekawe polaczenie zielonego kardamonu, czarnuszki, limetki, oliwy, kolendry i bazyli w tym sosie. Calosc podana jest z kostkami awokado. W oryginalnym przepisie jest makaron soba czyli ten ciemny robiony z maki gryczanej. Niestety nie znalazłam owego w dobie zarazy a tylko ten 50 na 50 czyli pol mak gryczanej a pol pszennej. Calosc jest jednak przepyszna!


3 porcje

200 g makaronu soba
2 duze awokado
2 limetki : skorka starta i sok
gars lisci kolendry
gars lisci bazylii
10 cairn zielonego kardamonu - wyłuskanych i ubitych w moździerzu
lyzka czarnuszki
3 lyzki oliwy

Makaron gotujemy w osolonym wrzatku. Przyprawy i ziola mieszamy w misce, dodajemy awokado i na koniec dobrze odcedzony makaron. Mieszamy i pałaszujemy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz