środa, 1 kwietnia 2020

Z Ottolenghi. Rdzawiec w chili, w pomidorach i w tahini.



Maki wczoraj w 4 sklepach nie bylo by chleb upiec ale byla ryba, świeża, piekna czyli rdzawiec. 
Tak wiec to nasz dzisiejszy obiad. Podalam rybe w ostrym sosie na bazie pomidorow i chili a na wierzchu oddalam jeszcze domowe tahini czyli pasty sezamowa! 
Pyszne!


3 porcje

400 g rdzawca
Pol papryczki chili
2 Zabi czosnku
1/2 lyzeczki chili w płatkach
puszka miąższu z pomidorow 400 ml
oliwa z oliwek
sol
kolendra świeża

na tahini
garsc sezamu
oliwa z oliwek ile zabierze do konsystencji pasty
sol i lyzeczka soku z cytryny

Sezam na suchej patelni drylujemy kilka minut i następnie miksujemy dolewając oliwa. Doprawiamy sola, cytryna. Odstawiamy. 

Na oliwie podsmazamy nasza papryczkę chili drobno pokrojona wraz z czosnkiem. Dodajemy pomidory i lyzeczke chili w płatkach. Dusimy okolo 10 minut. Po tym czasie wkładamy do sosu nasze kajaki ryby doprawione tylko sola. 5 minut z jednej strony, pod przykryciem, 5 minut z drugiej i gotowe! Podajemy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz