To z koleji nasz niedzielny ale też poniedziałkowy obiad. Mięso
królika jest wyjątkowo delikatne, smaczne ale też nachudsze z drobiowych mięs. Poleca
się je głównie małym dzieciom i niemowlakom, osobom starszym i odchudzającym
się. My lubimy je tak po prostu…
6 porcji
Królik pokrojony na części – około 1kg 200 do 1 kg 500
Masło
Pół szklanki białego wina
3 łyżki ostrej musztardy i 3 łyżki oliwy z oliwek
8 szalotek
Swieży tymianek
Sól, pieprz
Szklanka kremówki
Królika smarujemy mieszanką musztardy i oliwy. Podsażamy go
na maśle. Dodajemy obrane szalotki. Dusimy chwilę razem. Całość pokrywamy białym
wytrawnym winem oraz wodą. Doprawiamy i dusimy niecaią godzine.
Na koniec
wyjmujemy mięso, odcedzamy sos i doprawiamy go kremówką. Podajemy gorące danie, u mnie z kalafiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz