poniedziałek, 18 stycznia 2016

Królik w musztardzie : ZIMA/HIVER





 

To z koleji nasz niedzielny ale też poniedziałkowy obiad. Mięso królika jest wyjątkowo delikatne, smaczne ale też nachudsze z drobiowych mięs. Poleca się je głównie małym dzieciom i niemowlakom, osobom starszym i odchudzającym się. My lubimy je tak po prostu…

 

6 porcji

Królik pokrojony na części – około 1kg 200 do 1 kg 500

Masło

Pół szklanki białego wina

3 łyżki ostrej musztardy i 3 łyżki oliwy z oliwek

8 szalotek

Swieży tymianek

Sól, pieprz

Szklanka kremówki

 

Królika smarujemy mieszanką musztardy i oliwy. Podsażamy go na maśle. Dodajemy obrane szalotki. Dusimy chwilę razem. Całość pokrywamy białym wytrawnym winem oraz wodą. Doprawiamy i dusimy niecaią godzine.

Na koniec wyjmujemy mięso, odcedzamy sos i doprawiamy go kremówką.  Podajemy gorące danie, u mnie z kalafiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz