sobota, 23 stycznia 2016

Wołowina na sposób azjatycki z pomarańczą i brokułami : ZIMA/HIVER

perliczka i wolowina





 


Przepis prosty i efektywny.


 


4 porcje


30 minut


 


300 g wołowiny jak na fondue, pokrojonej w paski


500 g brokuła


Szalotka


Pomarańcza


6 łyżek sosu sojowego


3 łyżki oliwy z oliwek


1 cm świeżego imbiru starty na tarce


Sól, pieprz


250 g japońskiego albo chińskiego makaronu


 


Pokrojoną wołowinę marynujemy min: 30 min w soku z pomarańczy, sosie sojowy,, startej skórce z pomrańczy, imbirze i połowie oliwy.


Gotujemy osobno makaron i brokuły.


Na pozostałej oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy mięso nieco odsączone i smażymy 3 minuty, wlewamy marynatę dusimy jeszcze minutę. Podajemy z makaronem i z brokułami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz