niedziela, 3 stycznia 2016

Ciasto Trzech Króli. ZIMA/HIVER

Ciasto





Na dzisiejszą niedzielę przypada we Francji Święto Trzech Króli choć oczywiście kalendarzowo jest ono świętowane 6 stycznia poza Francją. U nas już dzisiaj w kościele odczytano ewengelię Mateusza i wizycie wschodnich Magów a cukiernie od rana oblężone były kupującymi ciasto Trzech Króli czyli Galette des Rois !


 


Gdy weszłam po mszy do jednej z nich by kupić chleb, kolejka dłużyła się niemiłosiernie i ciast tzw : paryskich z migdałowym kremem już zabrakło.


 


Ja, od lat robię to ciasto sama w domu… zazwyczaj to w paryskiej wersji, które widnieje na moim blogu wraz z krótką historią tego specjału.
Wczoraj wieczorem jednak zainspirowałam się przepisem z południa, z Prowansji czyli ciastem w formie słodkie bułki z kandyzowanymi owocami.


 


I to ciasto, równie tradycyjne dziś dzieliliśmy po obiedzie.


 


Przygotowanie – dzień wcześniej


 


Na 6 porcji


280 g mąki


20 g drożdży


80 ml ciepłego mleka


100 g cukru


70 g stopionego masła


Szczypta soli


1 jajko


Kandyzowane owoce – u mnie wiśnie i czereśnie


Gruby cukier do posypania


2 łyżki mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem


 


I oczywiście Fève czyli malutką porcealonową figurkę albo monetę


 


Z tych składników zagniatamy klasyczne ciasto drożdżowe ale dość luźne… zaczyn z drożdży i mleka, mąka, jajko, cukier i sól, na koniec łączymy z roztopionym masłem. Wyrabiamy krótko z owocami, nie zapominamy o figurce w cieście. Odstawiamy na 1 h w pokojowej temperaturze po czym na całą noc wkładamy ciasto do lodówki.


Następnego dnia znów zostawiamy ciasto około 1,5 h w pokojowej temperaturze i z dobrze wyrośniętego formujemy wieniec. Smarujemy go mlekiem, posypujemy grubym cukrem i pieczemy 35 minut w 180°C.


Smacznego!


 


 



2 komentarze: