Dziś przedstawiam kilka receptur z ubiegłego week-endu…
dorsz, pstrąg wędzony z pastą, królik w musztardzie i
jabłkowo-pomarańczowa croustada… pysznie
było ! Zapraszam więc !
4 porcje
Świeży dorsz, 4 kawałki po 150 g (dos de cabillaud czyli
część grzbietowa ryby)
Szklanka zielonej soczewicy
Kostka bulionu drobiowego
4 gałąki selera naciowego
2 limetki czyli zielone cytryny
Oliwa z olwiek
Sól, pieprz i pieprz Basków czyli piment d’Espelette do ryby
Soczewicę gotujemy
w bulionie około 20 minut. W tym czasie kroimy na drobno seler, doprawiamy go,
wlewamy 3 łyżki oliwy, sól, pieprz i dodajemy sok z limetek. Odstawiamy.
Rybę
doprawiamy i gotujemy ją na parze – ja w mikrofali na 800 W równo 4 minuty…
jeśli robicie ją na parze w sposób klasyczny, nad garnkiem z wodą to potrzeba
około 8-10 minut.
Ugotowaną
soczewicę mieszamy z naszym selerem i z sosem. Na wierzchu układamy rybę.
Pychotka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz