poniedziałek, 18 stycznia 2016

Pasta z brokułami i wędzonym pstrągiem : ZIMA/HIVER

pasta i krolik





 


To nasza kolacyjna propozycja z ubiegłej soboty.


 


4 porcje


300 g makaronu wstążki


4 plastry wędzonego pstrąga po 50 g na osobę


Duży brokuł


25 g masła


200 ml kremówki


Sól, pieprz


 


Na początek gotujemy brokuł, pokrojony na różyczki w osolonym wrzątku – jakieś 5-6 minut by był al-dente. Odcedzamy go łyżką cedzakową, gdyż w wodzie po brokule będziemy gotować makaron! To dodaje wyjątkowego smaku całej potrawie!


 


W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy kremówkę, chwilę gotujemy i odstawiamy.


Pstrąga kroimy na mniejsze kawałeczki. Gdy makaron jest miękki, odcedzamy go ale uwaga ZACHOWUJEMY chochlę wody, w której się gotował.


 


Na dużej patelni podgrzewamy razem śmietankę, chochlę płynu z gotowania, brokuły, pstrąga i gorący jeszcze makaron. Podajemy całośs posypaną świeżo zmielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz