A to nasz
deser, którego przepis pochodzi z najnowszego numeru CVF. Oj pyszny jest!
10 porcji
5 jajek
3 łyżki
neutralnego oleju – u mnie słonecznikowy
150 ml souk
z grejpfruta – z połówki różowego grejpfruta z Florydy dokładnie tyle
otrzymałam!
Ziarenka
wanilii z połowy laski
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki
konfitury pomarańczowej do posmarowania upieczonego ciasta
Płatki migdałów
do posypania
Jajka
ucieramy z cukrem. Dodajemy stopione masło, olej, sok z grejpfruta. Następnie
dodajemy suche składnki – na koniec przesianą mąkę i skórkę pomarańczową. Pieczemy
w nagrzanym do 170°C
piekarniku, w keksówce wyłożonej pergaminem przez 35 minut.
Ciasto ma
być lekko wilgotne w środku. Upieczone smarujemy gorącą konfiturą i posypujemy
płatkami migdałów.
Ja
udekorowałam je dodatkowo najmniejszymi cytrusami I jedynymi, które można jeść
ze skórka czyli kumquatem.
Prezentuje się pysznie! :)
OdpowiedzUsuń