niedziela, 10 stycznia 2016

Indyk w cytrynach i oliwkach : ZIMA/HIVER

indyk




Prosto, szybko i skutecznie… nasz wczorajszy i dzisiejszy obiad.


 


6 porcji


800 g mięsa z indyka (piersi, ale mogą też być udka)


Cebula


Pół cytryny


3 cytryny z soli czyli confit


Pęczek zielonej kolendry i zielonej pietruszki


Oliwa z oliwek


Garść czarnych albo fioletowych oliwek


Sól i pieprz


 


Mieso pokroić, skropić sokiem z cytryny, dodać zioła i 3 łyżki oliwy z oliwek o odstawić na godzinę.


 Po tym czasie podsmażyć mięso na oliwie z marynatą, dodać pokrojone cytryny confit i oliwki i dusić z odrobiną wody około 30 minut.


 


Podawać z ryżem basmati albo z purée…


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz