poniedziałek, 11 stycznia 2016

Zimowy garnek warzyw z wędzonym plamiakiem : ZIMA/HIVER

Garnek warzyw


Kolejny prosty pomysł na zimową kolację, zdrowy, dość szybki a przy tym wyjątkowo smaczny.


 


5 porcji


300 g marchewek


300 g ziemniaków


300 g brukwi


300 g fasolki szparagowej – u mnie ale w oryginale brukselki ( rodzina nie lubi)


250 g wędzonego plamiaka


Zioła: tymianek, liść laurowy, zielona pietruszka


125 g wędzonego i pokrojonego w kostkę boczku


Oliwa z oliwek


Kostka bulionu z warzyw


 


Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli robicie danie z brukselką należy ją wcześniej obgotować około 15 minut, osobno.


Warzywa wraz z boczkiem podsmażamy na oliwie kilka minut, następnie pokrywamy do ¾ bulionem warzywnym wrzucamy zioła I dusimy 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną na kawałki rybę (haddock) I dusimy dalsze 10-15 minut. Podajemy gorące!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz