sobota, 23 stycznia 2016

Zimowy garnek warzyw z perliczką. ZIMA/HIVER





 


Czyli nasz week-endowy obiad.


 


5-6 porcji


Przygotowanie 30 minut


Duszenie 1 h


 


1 perliczka – 1,5 kg około


6 marchewek


Pół kapusty


6-8 ziemniaków


Cebula


Liść laurowy


Kilka gałązek tymianku


Ząbek czosnku


Ziele angielskie


Sól


1 litr bulionu z warzyw (kostka)


2 łyżki smalcu z kaczki


 


Kapustę kroimy na 6 kawałków i blanszujemy ją 5 minut w osolonym wrzątku. Perliczkę solimy i podsmażamy ją na kaczym smalcu w dużym granku. Pod koniec dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Pokrywamy perliczkę bulionem, dodajemy marchewki i kapustę oraz przyprawy? Dusimy 30 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i dusimy dalsze 30 minut.  Pachnie w całym domu i jak smakuje!


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz