Czyli nasz week-endowy obiad.
5-6 porcji
Przygotowanie 30 minut
Duszenie 1 h
1 perliczka
– 1,5 kg
około
6 marchewek
Pół kapusty
6-8
ziemniaków
Cebula
Liść laurowy
Kilka gałązek
tymianku
Ząbek czosnku
Ziele angielskie
Sól
1 litr
bulionu z warzyw (kostka)
2 łyżki
smalcu z kaczki
Kapustę
kroimy na 6 kawałków i blanszujemy ją 5 minut w osolonym wrzątku. Perliczkę
solimy i podsmażamy ją na kaczym smalcu w dużym granku. Pod koniec dodajemy
pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Pokrywamy perliczkę bulionem, dodajemy
marchewki i kapustę oraz przyprawy? Dusimy 30 minut. Następnie dodajemy
ziemniaki i dusimy dalsze 30 minut. Pachnie w całym domu i jak smakuje!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz