Typowe ciasto zimowe z kremem kasztanowym, który niektórzy
Francuzi uwielbiają też w ich bûches de Noël czyli w roladach
bożonarodzeniowych.
Posłużyłam się tutaj przepisem Ch. Felder’a i moją różową biblią cukierniczą. Choć zmniejszyłam
ilość składników o połowę bo oryginał przewiduje 20 porcji !
8 porcji
Tortownica 22
cm średnicy
Syrop :
4 cl wody
1 łyżka
rumu
Wanilia w
płynie (1 łyżeczka albo z laski)
Z
wymienionych składników zagotować syrop i go odstawić.
Ciasto czekoladowe:
Łyżka kakao
Żółtka
lekko roztrzepujemy widelcem. Z białek ubiajmy pianę dodając cukier I na koniec
wlewamy żółtka – ubijamy dalej około 1 minuty na wolnych obrotach. Dodajemy na
koniec przesianą mąkę z kakao. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej
piany/musu.
Pieczemy 2
krążki bądź kwadraty ciasta w 180°C ,
każdy około 10 minut. Studzimy.
Mus kasztanowy
250 ml
kremówki
3 żółtka
2 łyżki
wody
Łyżka rumu
Odrobina wody
Dodatkowo i opcjonalne
Starta gorzka
czekolada do ozdoby
Żelatynę
namaczamy w zimnej wodzie. Kremówkę ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy wolno
mikserem. W tym czasie zagotowujemy
syrop z cukru i z 2 łyżek wody, gdy osiągnie on temperaturę 115°C wlewamy go powoli,
strużką po brzegu naczynia do ubijanych żółtek.
W garnuszku
zagotowujemy odrobinę wody, rum i dodajemy napęczniałe płaty żelatyny,
energicznie mieszamy by się wszystko rozpuściło i łączymy tę mieszankę z kremem
kasztanowym. Krem następnie dodajemy do żółtek i na koniec łączymy z bitą
śmietaną.
Ten mus
chłodzimy około 30 minut.
MONTAZ
Ciasto
układamy na talerzu i nasączamy je syropem. Na wierzchu rozsmarowujemy krem
kasztanowy, na nim połowę musu. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, nasączamy
go I wykładamy pozostały mus. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie dekorujemy wiórkami czekolady…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz